Uzak durmamız gereken 8 zararlı kimyasal

Pazar, Ocak 10, 2016

   

  Keşke ürünlerin arkasını çevirdiğimde içerik listesinin hepsini anlayabilsem hepsi hakkında bilgim olsa ve çevremdekileri de bu zararlı içeriklerden koruyabilsem. Başta gıda olmak üzere kullandığımız kozmetik ürünlerinde de sağlıklı bir ömür geçirmemizi engelleyen bir çok zararlı içerik var.
   Bu kimyasallar hakkında bilinçlenmeye devam etmek istiyorum ama doğru kaynak bulmakta da zorlanıyorum ama beraber öğrenicez ben bu blogu bu sebepten de açtım.Beni de bu konuda motive ediyor en küçük bir şeyi yazarken bile çokça araştırma yapmamı sağlıyor.
   Öncelikle temel noktalardan bahsetmek istiyorum temelde nelerden uzak duruyorum.Gıda konusunu şu an dahil etmicem, belki onun hakkında da yazarım.
   En çok kullanılan ürünlerin iyi seçilmesinden yanayım.Nedir bunlar derseniz;şampuan, duş jeli,diş macunu,deodorantlar,nemlendiriciler

 Duş jeli, temiz olmak için asla düş jeline ihtiyacımız yok sadece organik bir sabuna ihtiyacımız var.Tüm vücudumuzda kullandığımız zararlı bir ürünü alışveriş listemizden tamamen çıkarmak bence yapılacak ilk adımlardan biri.Diyorsanız ki vücudumda dursa dursa 2-3 dakika kalıyor hemen duruluyorum nasıl bir zarar verebilir,şöyle düşünün belki çok çok az bir kısmı emiliyor olabilir ama organik bir sabun sadece kiri cildinizden uzaklaştırırken kimyasal bir temizleyici ise kiri uzaklaştırır yanında cildin üst tabakasındaki koruyucu bariyeri de söker atar.Cildinizi tam anlamıyla her şeye karşı savunmasız bırakır.Ek olarak bir de silikon ya da mineral yağlar(bebek yağları mineral yağlardan oluşuyormuş!! *mineral yağlar petrol kaynaklı ürünlerdir.) içeriyorsa da gözeneklerinizi tıkar.Bunu her banyoda kendinize yaptığınızı düşünün.


 Şampuan, aynı şekilde saçlarımızın sadece temiz olmasını amaçlamamız gerek dışarıdan saçı besleyemeyiz.Bu adımda yapacağımız şey daha temiz içerikli bir şampuana yönelmek.Bitkisel yazıyor attım sepete,üstünde doğal yazıyor tam aradığım şampuan deyip atlamıyoruz içerik okumayı öğreniyoruz.Nasıl ben de bilmiyorum ama en zararlıları bari bilip onlardan uzak durmak kendimize yapacağımız uzun vadeli bir iyiliktir diye düşünüyorum.
   Diş macunu, nemlendiriciler bunlar konusunda da hassas davranmalıyız.Çünkü hem çok sık kullanıyoruz hem de biri ağzımızın içinde (ruj sevmememin dudak nemlendiricilerinde organik kullanmamın mantığı da bu)  biri de cildimiz tarafından emiliyor!!! (emilmese beğenmiyoruz bir de aslında krem bile bize bir iyilik yapmak istiyor. :))
   Deodorant konusuna hiç değinmiyorum yapacağımız şey çok basit burada, aliminyumdan ve türevlerinden uzak durmak.
   Şampuan,sabun,deodorant olarak ne kullandığımı,memnun olup olmadığımı ilerleyen zamanlarda paylaşıcam sizinle.
   Benim amacım cildimle doğrudan teması olan ürünleri iyi seçmek.Yoksa ne yazık ki tamamen uzaklaşamıyorum ama uyguladığım bir kaç nokta var sizlerle bunları paylaşmaya gayret ediyorum.''No shampoo'' diye bir akım var dünyada mesela, o kadar da demiyorum ama bilinçli bir tüketici olmakta fayda var.

                              Uzak durmamız gereken 8 zararlı kimyasal

  • 1-SLS (Sodium Lauret Sulfate) - SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate) - ALS (Ammonium Laureth Sulfate)  
  • 2-Parabenler: methyl/ethyl/butyl/isobutyl/propyl paraben,
  • 3-Polyethylene glycol,Polyethylene ( PEG )
  • 4-DEA Diethanolamine,TEA Triethanolamine  ,MEA Monoethanolamine
  • 5-Dimethicone
  • 6-Propylene Glycol
  • 7-Mineral Oil
  • 8-Paraffin




   Şimdilik benim dikkat edeceğim kimyasallar bunlar. Bu yazıyı yazarken beni şaşırtan bir şey oldu EWGskincare'de çoğunu arattığımda düşük riskte olduklarını gördüm parabenlerin bazıları ve MEA lar hariç.Sanırım kanser riski taşımayanları düşük riskte tutmuşlar gözenek tıkayıcı etki ya da alerji, cildin dengesini bozma düşük risk olarak alınmış.EWG nin yüksek gösterdiği riskli içeriklere sahip ürünlerden tamamen uzaklaşmak lazım demek ki.
   Bu yazıyı yazarken gerçekten baya şey öğrendim umarım sizde faydalanırsınız.Eğer bu konuya siz de ilgiliyseniz bildiklerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)




                                       Sağlıklı,mutlu,huzurlu günler :)





   


You Might Also Like

2 yorum

  1. benimde en çok dikkat ettiğim konulardan biridir. duş jeli uzun zamandır kullanmıyorum. şampuan olarak ta tresan kullanıyorum ama onun içinde de SLS (Sodium Lauret Sulfate) var. daha az kimyasallı bir şampuana denk gelmedim :) deodorant olarak yves rocherın deodorantını öneririm. Ama terlemeyi fazla önlemiyor önemli olanda bu aslında terlemeyi önleyen deodorantlar sağlıklı değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duş jeli bende kullanmıyorum ya da devamlı kullanmıyorum diyelim :) Şampuan olarak ben otacı kullanıyorum nerdeyse her çeşidini denedim bu bitki özlü olanlarından, kullanmaya da devam edicem çok güzel temizliyor,kurutmuyor,çok da güzel kokuyor,saçtan kolay durulanıyor ben çok memnunum.sülfatsız diye almıştım ben de ama içerisinde disodyum lauret sülfosüksinat var daha mı az zararlıdır aynı mıdır bunu şu an için bilmiyorum.Ama ortalama bir market şampuanına göre daha temiz içerikli olduğu için ben tercih edip kullanıyorum :)
      Deodorant konusunda size katılıyorum doğal olan bir sürece engel olmak tabi ki de sağlığa zararlıdır.Terlemeyi önlemek olmamalı amaç ter kokusunu önlemek olmalı.Yves Rocher in deodorantlarından kullanmadım daha önce ama biliyorum, kullandığım Crystal dan sonra geçebilirim tavsiyeniz üzerine :))Yorumunuz için teşekkürler,sevgiler

      Sil