Yoga Sohbeti

Salı, Mayıs 01, 2018


Bugün yoga hakkında konuşalım mı biraz. Biliyorsunuz ki spor yapmak, bedeni zinde tutmak hem beden sağlığı hem ruh sağlığı için çok önemli, herkes bu konuda farklı sporlardan hoşlanabilir bence bu kişinin mizacıyla çok ilgili. Sakinlikten ve huzurdan hoşlanıyorsanız hoplayıp zıplamakla çok aranız yoksa ben gibi :) yoga bizim için biçilmiş kaftan arkadaşlar. Yaklaşık üç yıldır sanırım aklıma geldikçe yapıyorum evde tek başıma, her seferinde mi sonunda daha iyi hissedersin. Her seferinde mi vücudunun uyandığını hissedersin ben bu mucizeyi hala anlamış değilim. Bu aralar tekrar hayatımda iyice yer etmesini istiyorum yoganın, vücudumu güçlendirmek, hücrelerimi oksijene doyurmak ve sağlıklı kas yapısına ulaşmak istiyorum. Sağlıklı bir omurgam olsun istiyorum. Omurga sağlığı vücut için her şey demek aslında, hareket etmemizi sağlayan bütün sinirlerin içinden geçtiği o yolun önemi büyük, göğüs kafesinin de duruşunu etkilediği için nefes alma kapasitemizden kalbin doğru ve rahat çalışabilmesine kadar her şey omurga sağlığına bağlı. Omurga sağlığı için mucize bir şey varsa o da kesinlikle yoga. İşte yogayı bu kadar sevmemi sağlayan nedenler :) 

Nasıl rahatlayabiliyorsun ve her seferinde daha iyi hissediyorsun diye soruyorum her seferinde kendime ama aslında bu konuda araştırma sonuçları var.
Bir araştırmaya göre, dikkatimizi içimize verdiğimizde vücut güvende ve korunmada olduğuna dair mesajlar alır ve rahatlama zamanının geldiğini düşünür. Bu sayede kaslar rahatlar, tansiyon düşer, sinirler yatışır, endişe azalır, bağışıklık sistemi güçlenir ve iyileşme gelişir.
Başka bir araştırmaya göre sekiz hafta kadar Yoga yapan yetişkinlerde sırt ağrıları önemli derecede azalıyor. Aynı zamanda bu kişilerin adet sancısı ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkların üstesinden de daha kolay geldikleri görülmüş. 

Zaten Yoganın temel hedeflerinden biri, ruh-zihin-beden dengesini sağlamak. Yani tüm insanoğlunun ihtiyacı olan şey. ‘Yoga’ kelimesi de esasında birleşme, karşıt güçlerin dengelenmesi anlamına geliyormuş. ee denge zaten sağlık demek.
Benim en çok faydasını gördüğüm şeylerden biri de nefes. Doğru nefes almayı öğretiyor yoga bence gün içinde çoğumuz nefes almayı unutuyoruz yani unutuyoruz derken tabi ki istemsiz bir şekilde içimize hava alıp çıkarıyoruz ama nefes almak bu değil. Aldığımız nefesi tüm vücutta dolaştırıp öyle dışarı vermemiz gerekiyor. Ben şunu çok net söyleyebilirim, doğru nefes almayı öğrendikten sonra baş ağrılarım, mide ağrılarım sebepsiz vücut ağrılarım büyük oranda azaldı. Hatta başım ağrımaya başlar gibi olduğunda önce bir bardak su içiyorum sonra da biraz nefes egzersizi yapıyorum ve çoğu zaman kendiliğinden geçiyor.

Yoga gerçekten müthiş bir şey, iyi ki tanışmışım kendisiyle :) Bu aralar yine yoga hakkında çok okumaya başlayınca burda da kendimce bir şeyler yazmak istedim. Aslında bir eğitmenle birlikte yoga yapmayı çok istiyorum ancak şu an halen hayatımın o döneminde değilim, yaşasın youtube :) Youtube demişken, hangi kanaldan yoga yaptığımdan da bahsedeyim, yogayla ilgilenen herkes zaten biliyordur ama kanalın ismi ''yoga with adriene'' siz de başlamak isterseniz diye de belirteyim. Hatta bu konu hakkında yazdığım diğer yazıyı okumak için de buraya tıklayabilirsiniz. Bu konulara ilgiliyseniz ve sıkılmadan buraya kadar okuduysanız instagramdan yazın bana konuşalım.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Sevgiler.

You Might Also Like

6 yorum

  1. Bende yogaya başlamak istiyorum🤗 umarım lafta bırakmam ve başlarımm🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmak istiyorsan erteleme hemen başla, bir kez yaptıktan sonra eğer iyi geldiğini hissedersen zaten hep yapmak isteyeceksin 🌸

      Sil
  2. Çoook güzel bir yazı olmuş.Geçende de bahsettiğiniz YouTube kanalında başlangıç seviyesi için olana başlamıştım fakat bitiremedim gerçekten uzun geldi.Fakat bu yazınızı okuyunca da bir gaza geldiğimi hissediyorum.Bu gün içinde boş bir vaktimde tekrar deneyebilirim inşallah.
    Diğer yazınızı da okuyacağım.
    Paylaşım ve düşüncelerinizi yazdığınız için teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum bu böyle, fikirlerini benimle paylaştığın için ben teşekkür ederim :) Bazen 40 dakika olan videolarda ben de sıkılabiliyorum ama bu sıkılganlık hali hızlı yaşama alıştığımız için yavaşlayamamaktan kaynaklanıyor bence :) Bu yüzden üstüne git ve sonuna kadar yap! Ekran bağımlılığı hepimizi sarmış durumda, sakin aktiviteler yapamaz hale geldik, işte bu yüzden de yogayı seviyorum bak bir neden daha :))

      Sil
  3. benimde ilk hedeflerimden biri yogaya başlamak ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda gerçekleştirirsiniz :)

      Sil